index.php
greg_fej1.gif


Utolsó frissítés: 2024.05.14.

A Gregorián Társaság tanfolyamai
A 2003-as tanfolyam beszámolója

2003. június 23 - 28-ig Pannonhalmán tartotta Béres György, a Gregorián társaság elnöke nagy múltra visszatekintő tanfolyamainak egyikét, amelyre a gregorián szemiológia tudományában járatlanokat hívta.

Ez, a már öt éve többlépcsősre bővült kurzus második hete volt, az előző héten a hároméves mesterkurzus másodéves növendékeivel, 11 hallgatóval foglalkozott Tanár Úr.

A kezdők kurzusán harminchatan vettek részt, pedagógusok és egyházzenészek, zenei tanulmányokat folytató diákok és érdeklődő kórustagok minden korosztályból. Érdekes és sokszor felemelő volt hallgatni az esti beszélgetésen, kit milyen szándék hozott ide a tanfolyamra.

Az oktatás némi elméleti alapvetéssel, de elsősorban gyakorlati jellegű, ezért is vonz sokakat. A gregorián ének avatott megszólaltatása azonban nem könnyű feladat, ezzel szembesültek még azok is, akiknek már volt valamennyi "gregorián múltjuk". A napok teltével azonban a régi írások előadási jeleinek logikája egyre inkább segítette a szövegcentrikus éneklést. A legtöbb gondot a legato éneklés technikai hiányosságai, valamint a szillabikus énekek "quasi parlando" előadása okozták A nagy létszám és a heterogén összetétel azonban nem jelentett nagy nehézséget az oktatásban, mivel a gyakorlati órák legnagyobb része négy csoportban folyt Kismartony Katalin, N. Békés Gyöngyi, Ruthner Judith és ifj. Sapszon Ferenc vezetésével.

A vizsgának tizenöten vágtak neki, ketten "megfelelt", heten "jól megfelelt" és hatan "kiválóan megfelelt" minősítéssel vigadhattak az est szépen terített asztalánál.

A tanfolyamzáró szentmisén viszont mindnyájan hálával és örömmel gondoltunk vissza az elmúlt hétre.

A középszintű tanfolyam ebben az évben Egerben volt 28 hallgatóval, akik közül tizenketten szerezték meg a tanúsítványt (négy "megfelelt", három "jól megfelelt" és öt "kiválóan megfelelt" minősítés). Ez a hét is hasonló metódusban folyt, mint a pannonhalmi, a tanárok Béres atyán kívül Ruthner Judith, ifj. Sapszon Ferenc és Szabóné Polgár Edit voltak.