index.php
greg_fej1.gif


Utolsó frissítés: 2021.09.16.

A Gregorián Társaság tanfolyamai
MEGHÍVÓ TOVÁBBKÉPZÉSREA Gregorián Társaság az idén is megrendezi kurzusát „A gregorián ének interpretációja” címmel (alapítási engedély száma: OM 299/22/2006; indítási engedély száma: OKM 300/73/2006.) ének- és zenetanároknak, egyházzenészeknek, valamint zeneművészeti egyetemek és főiskolák hallgatóinak. A 30 órás akkreditált tanfolyam beszámítható a pedagógus továbbképzésbe, amelynek elvégzéséről – sikeres tanfolyamzáró vizsga után – a Gregorián Társaság tanúsítványt állít ki.

Ezzel párhuzamosan a nem pedagógus végzettségű érdeklődőknek is megrendezésre kerül a tanfolyam. A tanúsítvány megszerzéséhez itt is biztosítunk vizsgalehetőséget, de a tanfolyamon való részvétel e nélkül is lehetséges.

Visszajáró hallgatóinknak új ismeretekkel töltjük meg a tanulmányi időt, ezért több szinten tervezzük az oktatást: bevezető, alapfokú és középszinten.

A tanfolyam helye és ideje:

Pannonhalmi Főapátság
2010. június 28 - július 2.

A kurzus fő célja, hogy a résztvevők ismerjék meg a gregorián ének helyét és szerepét a liturgiában, betekintést kapjanak az ősi lejegyzés és az interpretáció összefüggéseiről, valamint ismerjék meg a zsoltározást az egyszerűbb tónusokban. Azok, akik már voltak egy kurzuson, újabb tételek tanulásán keresztül bővítik interpretációs ismereteiket a szentgalleni notáció tanulmányozásával és a zsoltártónusokban.

Azok a hallgatók, aki már többször vettek rész a tanfolyamon, a St. Gallen-i neumaírás mellett a metzi notációval is megismerkednek, az e lejegyzési módok szerinti éneklés további gyakorlása mellett már a gregorián vezénylés alapjait is elsajátíthatják. Tovább bővítik tudásukat a zsoltározásban, a gregorián ének történetének áttekintésében, liturgikai ismeretekben, gregorián műfaj- és hangnemismeretben.

Tanárok:             Béres György, ifj. Sapszon Ferenc
      Csoportvezetők:  Ruthner Judith, Surmann Mária, Szabóné Polgár Edit


A jelentkezés módja: jelentkezési lapon,
vagy a kért adatok e-mailben való megküldésével
  (a jelentkezési lap innen letölthető )
      A jelentkezési lapot a következő címre kérjük:
Szabóné Polgár Edit   Szolnok
  Kürt u. 5. II. 4.
  5000
vagy:    editp@upcmail.hu

A jelentkezés határideje: 2010. június 5.

Program:

Érkezés és eligazítás: június 28-án délelőtt 10-ig

reggelenként gregorián mise a Bazilikában
     délelőttönként elméleti órák
     délutánonként gyakorlati órák, felkészülés a misére
     esténként szabad program (lehetőségek: közös szakmai beszélgetés,
                                               konzultációs lehetőség a csoportvezetőkkel, sportprogramok, stb.)

Elutazás: július 2-én este
                     (Akinek nagyon szükséges, lehetősége van a vasárnaptól szombat reggelig maradni, de vasárnap vacsoralehetőség nincs)

A tanfolyamok idejére szállást és étkezést lehet igényelni a Gimnázium kollégiumában. A szállás költsége: első éjszaka 2000 Ft, minden további 1500 Ft/éjszaka, az étkezés egyéni megrendelés szerint. (Reggeli: 330 Ft, ebéd 750 Ft, vacsora 560 Ft)

A kurzusok tandíja:

  Akkreditált (pedagógusoknak) 25 000Ft
  Más érdeklődőknek (egyházzenészeknek,
vagy érdeklődő pedagógusoknak)
12 000Ft
  Szomszéd ország állampolgárainak, diákoknak  5 000Ft

A jelentkezés után tájékoztatást küldünk a befizetési és egyéb tudnivalókról. A befizetés igazolásának fénymásolatát június 12-ig kérjük majd elküldeni a fenti címre postán vagy scannelve e-mailben.

Részletes információ a fenti címeken, a 06-56-341 602, vagy a 06-70/ 6179193 telefonszámokon, vagy honlapunkon: www.gregoriantarsasag.hu