index.php
greg_fej1.gif


Utolsó frissítés: 2021.09.16.

A Gregorián Társaság nemzetközi fesztiváljai
3. Fesztivál
           2005. június 30 - július 3.
Beata gens cuius est Dominus Deus eorum.
Boldog az a nemzet, amelynek Istene az Úr. 

Meghívó

A Gregorián Társaság és a Váci Püspökség 2005. június 30 - július 3-ig

rendezi meg a

III. Váci Nemzetközi Gregorián Fesztivált.

 

Megrendezését az I. és II. Fesztivál iránti széleskörű érdeklődés hívta életre. 1998-ban és 2002-ben ugyanis több ezren fordultak meg a rendezvényeken és most is számítunk az ének- és zenetanárok, egyházzenészek, karnagyok és a szakrális és művészi zene iránt érdeklődők hasonlóan nagyfokú részvételére.

A Fesztivál rendezői a Gregorián Társaság és a Váci Püspökség, fővédnöke Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök. A meghívott 14 szkóla Ausztriából, Belgiumból, Csehországból, Hollandiából, Magyarországról, Németországból, Norvégiából, és Olaszországból érkezik.

A Fesztivál fő célja, hogy a résztvevők a gregorián éneket ott ismerjék meg és éljék át, ahol az keletkezett - a liturgiában. Ezért a rendezvény gerincét a liturgikus alkalmak alkotják, mivel ott tapasztalható meg a gregorián ének imádságos lelkülete és művészi értéke. A szentmisék változó részeit és a zsolozsmákat a szkólák szólaltatják meg, de a mise állandó részeinek éneklésébe mindenki bekapcsolódhat. Emellett a szkólák hangversenyein a különböző interpretációs stílusokkal is találkozhatnak az érdeklődők.

A Fesztivál másik célja, hogy a Nyugat-Európában folyó gregorián kutatásokba betekintést nyújtson. A Gregorián Társaság nemzetközileg elismert kutatókat hívott meg, akik ebben a témakörben tartják majd előadásaikat. Prof. Cornelius Pouderoijen OSB, a Bécsi Zenetudományi Intézet gregorián tanára, az Antiphonale Romanum új kiadásának irányítója, Heinrich Rumphorst, a lipcsei Zene- és Színművészeti Főiskola tanára, a Beiträge zur Gregorianik folyóirat főszerkesztője, Dr. Nino Albarosa, a Pápai Egyházzenei Intézet vendégprofesszora, a Codices Gregorian sorozat szerkesztője, a Studi Gregoriani folyóirat főszerkesztője Dr. Alberto Turco, a Pápai Egyházzenei Intézet gregorián tanára, Prof. Dr. Franz Karl Prassl, a Grazi Művészeti Egyetem professzora.

A szombati nyílt nap keretében több hazai szkóla is bemutatkozik. Ezen a napon éremverő, jelvénykészítő és kódexmásoló műhely is működik.

Az előadások helyszínén, a Piarista Gimnáziumban "Az életre vezető út" címmel Sándor János erdélyi fafaragó művész alkotásait lehet megtekinteni.

A Fesztiválra jelenik meg a Szent István Társulat gondozásában a Gregorián Társaság közreműködésével a "Kulcs a Graduáléhoz - A Graduale  Romanum énekei latinul és magyarul" című könyv.

; A Fesztivál ideje alatt látható lesz a "Látható zene" című kiállítás, amelyet a Nagy Szent Gergely Jubileumi Év alkalmából készítettek az "Olajág" Keresztény Képzőművészeti Társaság művészei.

A Fesztivál legelső eseménye a Magyar Rádió "Ki nyer ma?" élő adása lesz az Egyházmegyei Múzeumból.

 

Gyakorlati tudnivalók:

A Fesztivál rendezvényei ingyenesek, ez alól csak az öt szakmai előadás és a kiállítás jelent kivételt. Az egyes előadások belépője 600Ft, amelyet a helyszínen lehet megvenni. Ez együtt kedvezményesen is megrendelhető 2500Ft-ért, a Gregorián Társaság tagjainak 2000Ft-ért. A megrendeléshez szíveskedjen csekket kérni a Jelentkezési lapon.

A Fesztivál idejére a Karacs Kollégiumban előzetes szállásigénylésre van lehetőség négy-öt ágyas szobákban a Székesegyháztól két percnyire, 1200 Ft /éjszaka/ fő. Ennek árát az érkezéskor kell kifizetni. Ha valaki kényelmesebb körülményeket igényel, váci vagy Vác-környéki panziókban egyénileg intézheti szállását.

A Karacs Kollégiumban az étkezést is előre meg lehet rendelni, de ennek árát előre kell kifizetni rózsaszín postai utalványon. (Cím: Gregorián Társaság 1364 Budapest Pf. 342.) A reggeli 300Ft, az ebéd 700Ft, a vacsora ára pedig 450Ft. Az étkezést csak azok számára tudjuk biztosítani, akik a befizetést igazoló feladóvevény fénymásolatát a Jelentkezési lappal együtt elküldik a Gregorián Társaság postacímére.

 A jelentkezés határideje: 2005. május 30.

Információ: Gregorián Társaság 1364 Budapest Pf. 342.

Innen le lehet tölteni a JELENTKEZÉSI LAPOT

mail@gregoriantarsasag.hu

Telefon: 06 30 567 26 36

PROGRAM

Közreműködő szkólák:

 

Ausztria:

Grazer Choralschola - Franz Karl Prassl

 

Schola Resupina (Bécs) - Isabell Köstler

 

Choralschola von Stift Klosterneuburg - Xaver Kainzbauer

Belgium:

Cum Jubilo (Watou) - Agnes Delbaere

Csehország:

Schola Gregoriana Pragensis - David Eben

Hollandia:

Schola Maastricht - Hans Heykers

Magyarország:

Schola Gregoriana Budapestinensis - Béres György

 

Jubilate Schola (Budapest) - ifj. Sapszon Ferenc

 

Cantate Schola (Budapest) - ifj. Sapszon Ferenc

Németország:

Berliner Choralschola - Heinrich Rumphorst

Norvégia:

Consortium Vocale Oslo - Alexander Marcus Schweitzer

Olaszország:

In Dulci Jubilo - Alberto Turco

 

Nova Schola Gregoriana - Alberto Turco

 

Schola Mediae Aetatis Sodalicium - Nino Albarosa

Előadók: Prof. Cornelius Pouderoijen OSB (Bécs), Heinrich Rumphorst(Berlin),
Dr. Nino Albarosa (Róma),
Dr. Alberto Turco (Róma), Prof. Dr. Franz Karl Prassl (Graz)