index.php
greg_fej1.gif


Utolsó frissítés: 2021.09.16.

Kalendárium

 

Gaudete! - Örvendezzetek!

A Gregorián Társaság 15 éves jubileuma

PROGRAM

 

A Gaudete vasárnapot megelőző szombaton, december 10-én ünnepelte a Gregorián Társaság 15 éves fennállását. A Jubileumi Nap eseményei - amelyeknek a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola és a Szt. Anna templom adott otthont - híven tükrözték a Társaság sokoldalú tevékenységét, programokat kínált a szakmának és a lelkes amatőröknek egyaránt.

Az ünnepi közgyűlésen Béres György atya elnöki beszámolójában röviden összefoglalta a 15 év legfontosabb eseményeit: megemlítette a 40 tanfolyamot, amelyen már majd ezernyolcszázan vettek részt, a tizenöt saját és a közel húsz, más szervezettel közösen rendezett tanulmányi napot, a Nagy Szent Gergely Jubileumi Év 42 rendezvényét, és a három Váci Nemzetközi Gregorián Fesztivált, amely teljesen egyedi kezdeményezés és immár hagyomány a régióban. Kiemelte, hogy a Társaság minden megmozdulása annak irányába törekszik, hogy a gregorián éneket saját funkciójába, a liturgiába állítsa.

Ezután három programból lehetett választani. A díszteremben a solesmes-i gregorián kutatásokban is résztvevő és jelenleg Bécsben, az egyetemen oktató prof. Kees Pouderoijen OSB tartott előadást "Kantilláció és kompozíció a gregorián énekben" címmel. Ezt követően Pouderoijen professzor, Dr. Áment Lukács OSB és Béres György tartottak előadásokat az újabb gregorián kiadványokról.

Ezzel párhuzamosan a gyerekek és a vállalkozó kedvű felnőttek játékos gregorián vetélkedőn vehettek részt, a szemlélődést jobban kedvelők pedig betérhettek a "gregorián moziba", ahol a különböző televíziók által az elmúlt években forgatott filmeket láthatták, amelyek a Társaság nemzetközi fesztiváljairól, vagy más rendezvényeiről készültek.

A szünetekben meg lehetett vásárolni a "Kulcs a Graduáléhoz" című könyvet, és az erre az alkalomra megjelent CD lemezt, amelyen a III. Váci Nemzetközi Gregorián Fesztivál anyagából készült válogatás hallható. Nézelődésre is volt alkalom a 15 év történetét bemutató kiállításon.

Délután a Szt. Anna templomban a szkólák hangversenyével folytatódtak az események, amelyeknek méltó lezárása volt a Dr. Beer Miklós püspök úr celebrált gregorián szentmise. Csodálatosan zengett az összes megjelent szkóla éneke a mise-ordináriumban, és hiteles imádságként hangzottak a proprium tételek a Cantate Schola (vez.: ifj. Sapszon Ferenc) és a Schola Gregoriana Budapestinensis (vez.: Béres György) megszólaltatásában.

A Gaudete introitust, Ádvent 3. vasárnapjának kezdőénekét 8-10 éves gyerekek, a Gaudete Gyermekkar (vez.: Surmann Mária) énekelte, kifejezve a Jubileumi Nap örömét is, és megmutatva: van jövője a gregorián éneknek.